Ultieme gids voor een goedkope citytrip


25 oktober 2017 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Geen categorie,Weetjes en Feiten


Een droom van velen maar eigenlijk maar weinigen die het effectief doen: “de wereld gaan ontdekken”. Dankzij de komst van lagekostenluchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair is het eenvoudiger en goedkoper geworden een goedkope citytrip te boeken. Maar jammer genoeg heeft niet iedereen genoeg verlof of voldoende geld om in een snel tempo de wereld te gaan verkennen.

Velen kiezen er dan ook voor (net zoals wij) om meerdere keren per jaar een korte vakantie te boeken en een bepaalde stad te bezoeken. Deze populaire manier van vakantie is beter bekend als een citytrip of een stedentrip. In deze ultieme gids geven we je verschillende praktische tips over hoe jij die goedkope citytrip kunt boeken. Alle aspecten van zo’n stedentrip komen aan bod. En ja, ook wij maken gebruik van deze tips…

De eerste vraag die je jezelf moet stellen: “Welke stad wil ik of willen we gaan bezoeken?”

Wat zijn de beste citytrips in Europa?

De keuze van een stad is veelal persoonlijk. De interesses van iedereen ligt verschillend. Waar we een beetje kunnen van uitgaan is dat de populaire steden voor een citytrip zeker een aanrader zijn om ook even te gaan bezoeken. De keuze van de stad hangt natuurlijk ook af van verschillende factoren zoals: de periode van het jaar, prijzen van hotels, prijzen van de vliegtickets, … Al deze aspecten zijn bepalend om jouw volgende stad te kiezen.

Hieronder geven we je graag de top 25 bestemmingen binnen Europa volgens Tripadvisor:

 1. Londen (Verenigd Koninkrijk)
 2. Parijs (Frankrijk)
 3. Rome (Italië)
 4. Kreta (Griekenland)
 5. Barcelona (Spanje)
 6. Praag (Tsjechië)
 7. Istanbul (Turkije)
 8. St. Petersburg (Rusland)
 9. Lissabon (Portugal)
 10. Amsterdam (Nederland)
 11. Boedapest (Hongarije)
 12. Berlijn (Duitsland)
 13. Mallorca (Balearen)
 14. Tenerife (Canarische Eilanden)
 15. Florence (Italië)
 16. Santorini (Cycladen)
 17. Corsica (Frankrijk)
 18. Rhodes-stad (Dodecanese)
 19. Venetië (Italie)
 20. Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)
 21. Madeira (Madeira Islands)
 22. Dublin (Ierland)
 23. Eiland Malta (Malta)
 24. Göreme (Turkije)
 25. Moskou (Rusland)

Aangezien we zelf fervente citytrippers zijn en al enkele steden hebben bezocht, geven we graag ook nog enkele extra tips. Enkele leuke pareltjes die zeker op jullie bucketlist zouden moeten staan:

 1. Stockholm (Zweden)
 2. Bilbao (Spanje)
 3. Madrid (Spanje)
 4. Valencia (Spanje)

Heb jij een (kort) lijstje gemaakt van steden die je graag zou willen bezoeken? Goed. Dan kan de zoektocht naar de ideale citytrip van dit moment beginnen.

Tips goedkope vliegtickets boeken

Het boeken van je vliegtickets als je overnachting zullen waarschijnlijk het grootste deel van je budget opslorpen. Daarom is het interessant om zo goedkoop mogelijk te gaan boeken. Hieronder geven we enkele tips hoe jij goedkope of misschien zelfs de goedkoopste vliegtickets kunt boeken.

 1. Vliegtickets vergelijken is een must
  Eén van de zaken die je zeker moet doen is vergelijken. Via websites zoals Skyscanner.nl of Google Flights kan je eenvoudig vliegtickets met elkaar vergelijken.
 2. Boek op het juiste moment
  Sommige websites geven hier andere tips voor. Zelf hebben we dit niet ondervonden, maar konden deze tip zeker niet achterhouden. Controleer de prijzen om 1u ’s nachts of op dinsdag namiddag rond 15u. Op dat moment zouden de vliegtuigmaatschappijen hun voorraad en vliegtickets updaten waardoor je soms terug een koopje kunt doen.
 3. Vergeet die last minutes ga voor first minutes
  Uit ervaring en via verschillende bronnen hebben we gemerkt dat de last minutes voordelen voor de vliegtickets niet meer van toepassing zijn. Je boekt de goedkoopste vliegtickets lang op voorhand. Vroeger gaven de vliegtuigmaatschappijen nog interessante kortingen op last minute tickets, maar nu zijn meer en meer mensen bereid om meer te betalen voor zo’n last minute ticket. Dit is dus niet aan te raden.
 4. Maak gebruik van kortingscodes
  Verschillende vliegtuigmaatschappijen maken gebruik van kortingscodes. Deze kortingscodes kan je dan ingeven tijdens het boeken van jouw vliegtickets. Hoe geraak je aan deze kortingscode? Schrijf je in op de nieuwsbrief van die vliegtuigmaatschappijen en/of controleer KortingButler voor een overzicht van de laatste kortingen.
 5. Stel prijsalarmen in
  Zowel op Skyscanner.nl als op Google Flights kan je prijsalarmen instellen voor gekozen vluchten op gekozen data. Hierdoor gaan Skyscanner & Google Flights je op de hoogte houden van prijswijzigingen. Bij prijswijzigingen (zowel prijsstijgingen als prijsdalingen) ontvang je een e-mail. Zo kan je jouw vliegtickets boeken voor het gewenste bedrag.
 6. Vergelijk enkeltjes met retourvluchten
  We hebben ook gemerkt dat het niet altijd voordelig is om direct je heen & terugvlucht te boeken. In bepaalde gevallen is het goedkoper om je vliegtickets apart te boeken. Controleer en vergelijk de prijzen van zowel een retourvlucht (heen & terug) als de aparte tickets.
 7. Beperk je bagage
  Wie veel bagage wenst mee te nemen op het vliegtuig zal hiervoor extra moeten betalen. Probeer je bagage te beperken tot enkel handbagage zodat je geen extra kosten hebt. Onder handbagage valt zowel een klein reiskoffertje als een handtas voor de dames en een rugzak voor de heren.
 8. Wees flexibel
  Hoe flexibeler je bent, hoe goedkoper je jouw vliegtickets kunt boeken. Soms kan de prijs van jouw vliegtickets enorm verschillen door je volledige reis enkele dagen op te schuiven of om je verblijf één dag langer of korter te maken. Het moet natuurlijk ook mogelijk zijn qua beschikbaarheid van je verblijf en kostprijs om één of meerdere nachten extra te boeken.
 9. Zoek in privé modus
  De vliegtuigmaatschappijen zijn slimme ondernemingen die verschillende tools inzetten om hun prijzen aan te passen aan de vraag van de gebruikers. Via cookies kunnen ze weten dat je hun website al eens bezocht hebt en welke vluchten je hebt bekeken. Als je dit enkele keren doen, dan kunnen ze de prijs aanpassen. Daarom raden we iedereen aan om ook eens in privé modus (incognito modus) te gaan zoeken.
 10. Schrijf je in op nieuwsbrieven
  Veel mensen zijn geen fan van nieuwsbrieven, maar toch zijn ze soms heel interessant. Vliegtuigmaatschappijen laten via hun nieuwsbrief weten welke vluchten je voordelig kunt boeken. Hoe simpel kan het zijn? Schrijf je dus zeker in om hun nieuwsbrief.
 11. Combineer verschillende maatschappijen
  Het is niet nodig om met dezelfde vliegtuigmaatschappij te vliegen zowel in het doorgaan als in het terugkeren. Het is soms voordeliger om bij 2 verschillende vliegtuigmaatschappijen te boeken.

Dit zijn 11 interessante tips hoe jij voordelige vliegtickets kunt bestellen om jouw goedkope citytrip waar te maken. Maar we zijn er nog niet. Voor een citytrip moet je ook nog een verblijf kunnen boeken.

Goedkoop hotel boeken? Onze tips

Een goedkoop hotel boeken is veelal niet de juiste keuze die mensen maken. Als je op citytrip gaat, dan is dit veelal een vermoeiende reis. Je gaat veel bezoeken, veel wandelen, … Kortom, je hebt een goede nachtrust nodig.

 1. Boek met GENIUS korting op Booking.com
  Als je bij Booking.com in één jaar tijd meer dan 7 boekingen maakt, dan krijg je automatisch GENIUS korting. Als GENIUS member krijg je 10 procent korting op geselecteerde hotels of krijg je soms een extraatje zoals gratis WiFi, gratis parking, … Ontdek de voordelen van een GENIUS member >.
 2. Lees de reviews van interessante hotels
  Bij het zoeken naar de goedkoopste hotels lees je best even de reviews van andere reizigers die dat hotel reeds hebben bezocht. Zo kom je al vaak heel wat te weten over het hotel, de goede en vooral de slechte punten. Ben je een slechte slaper en is er veel lawaai in dat hotel. Dan is het geen goede match.
 3. Vergelijk hotels op verschillende aspecten
  Net zoals bij de vliegtickets raden we iedereen aan om verschillende hotels met elkaar te vergelijken. Niet enkel op prijs maar ook op ligging, gratis annuleren mogelijk, gratis parking, ontbijt inbegrepen, reviews, … Enkel zo kan je een goed beeld krijgen van de hotels en ze met elkaar vergelijken.
 4. Vergelijk de hotels op dezelfde manier
  Als je hotels vergelijkt, dan moet je ze op dezelfde manier vergelijken. Ofwel hanteer je de prijs per nacht ofwel de totale prijs. Hou ook rekening met de eventuele kostprijs voor het openbaar vervoer als je hotel/ appartement niet in het centrum van de stad ligt. Dit zijn kosten die er extra bijkomen en misschien niet opwegen op een verblijf buiten de stad.
 5. Boek een hotel met gratis annulatie
  Hotels laten de prijzen van hun kamers ook variëren naargelang de vraagprijs. Daarom is het interessant om bvb bij Booking.com steeds te boeken met gratis annulatie. Na het boeken controleer je regelmatig nog eens andere verblijven. Vind je iets goedkoper? Dan kan je eenvoudig en moeiteloos annuleren en opnieuw boeken. Let op: bepaalde hotels hanteren gratis annulatie voor een bepaalde datum.
 6. Bekijk de arrangementen in vergelijking met een losse kamer
  De prijzen voor een losse kamers zijn veelal hetzelfde, maar je kan veel voordeel doen om een arrangement te nemen. Bijvoorbeeld inclusief parking, ontbijt, toegangskaarten, .. Hiervoor controleer je best de site van de hotelier zelf of neem je contact op via mail.
 7. Vergelijk de verschillende boekingwebsites
  Er zijn verschillende boekingwebsites waar je hotels, appartementen, b&b’s, .. met elkaar kunt vergelijken. Controleer en vergelijk die verschillende boekingwebsites en reserveer voordelig
 8. Appartementen vs hotel vs b&b vs hostel vs …
  Er zijn verschillende type vakantieverblijven zoals hotels, appartementen, b&b’s, .. Elk type heeft zijn voordelen. Onze voorkeur gaat uit naar een appartement omdat je hier meer vrijheid hebt. Maar dit is natuurlijk persoonlijk. Afhankelijk van het gekozen type, kan de prijs enorm variëren.

De citytrip checklist

Een voordelige citytrip is ook een citytrip die voorbereid is (of toch een beetje). Ga je regelmatig op citytrip en wil je geen of minder tijd besteden aan de voorbereiding en meer genieten van je citytrip zelf? Dan raden we je aan om de citytrip checklist te gaan gebruiken.

Dit is een handige lijst van zaken die je moet meehebben zodat je zorgeloos kan profiteren en genieten van jouw vakantie. Want een citytrip is nog altijd op vakantie gaan.

 

Voordelig in de stad

De belangrijkste aspecten van de citytrip hebben we al gehad (hotel & vliegtickets). Maar ook in de stad zijn er verschillende manieren om niet te veel geld uit te geven.

Controleer TripAdvisor voor goede restaurants (prijs/kwaliteit)

Controleer de mogelijkheden van het openbaar vervoer

 • Dagtickets
 • Meerdere dagen
 • 10 ritten kaart

Hou je mobiel dataverbruik in de gaten

Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten afgeschaft. Dat wil zeggen dat je aan hetzelfde tarief belt, smst en surft zoals in je thuisland. Maar bepaalde mensen hebben geen of weinig mobiele data in hun abonnement of packet zitten.

Voor hen is het aangeraden om je mobiel dataverbruik in de gaten te houden. Indien nodig kan je voor die bepaalde periode extra mobiel data bijkopen. Dit is veelal nog goedkoper dan per megabyte bij te betalen.

Kiezen voor een citypass?

Veel steden doen heel wat moeite om de lokale cultuur door te geven aan toeristen. Zo bieden ze een speciale citypass aan waarmee je korting krijgt op bepaalde musea of bezienswaardigheden of helemaal gratis binnen kan.

Alvorens je zo’n pass aankoopt, bekijk je best de mogelijkheden en beslis je voor jezelf of je er genoeg gaat kunnen uithalen. Als je nooit een museum bezoekt, dan is zo’n pass misschien iets minder interessant.

Heb jij nog tips hoe je een voordelige citytrip kunt boeken (van A tot Z)? Laat het ons zeker weten.

Comments